Екологізація економіки: теоретико-методологічний аспект - Туниця, Ю.Ю.; Семенюк, Е.П.; Туниця, Т.Ю. (Економічна теорія, 2011)
Розглянуто теоретико-методологічний аспект екологізації економіки як ключового фактора стратегії сталого розвитку. Вихідним постулатом необхідності екологізації економіки, тобто інтроекції екологічного імперативу у всі ланки господарського механізму, є те, що економічна та екологічна системи органічно взаємопов’язані та взаємозалежні, і їх необхідно розглядати як єдину еколого-економічну систему. Доведено, що для здійснення процесу екологізації економіки треба змінювати спосіб економічного мислення і спосіб господарювання, удосконалювати предмет і метод економічної теорії. Theoretical and methodological aspect of "ecologyzation" of the economy is analyzed in the article from the perspective of sustainable development strategy. "Ecologyzation" of the economy is viewed as the introduction of the imperative of environmental protection into every component of economic activity. The foundation of this imperative is that the economic and ecological systems are organically interwoven and interdependent and they are to be viewed as an integral system, the "environment-economy system". The authors argue that for any economy to be "ecologized" the ways of economic thinking and activity should be modified and both the subject and method of economic theory should be improved.