Теоретичний вимір макрофінансових ризиків дивергенції єврозони - Козюк, В.В. (Економічна теорія, 2011)
Виявлено основні макрофінансові ризики дивергенції Європейського валютного союзу (ЄВС). Стверджується, що фактор очікування вигод від участі у валютному союзі є важливим з точки зору асиметричного розвитку фінансового та кредитного циклів. Після кризи брак симетричного доступу до фінансування слід розглядати як продовження макрофінансових ризиків дивергенції. Модернізація макроекономічної політики в ЄВС повинна спиратись на інтеграцію маастрихтських критеріїв з принципами макрофінансового підходу. The main macrofinancial risks of the European Monetary Union’s (EMU) divergence are shown. It is stressed that the expected gain from the participation in the currency union is important in the perspective of asymmetrical financial and credit cycle development. The lack of symmetrical access to financing after the crisis is to be viewed as an extension of macrofinancial risks of divergence. Macroeconomic policy modernization in EMU should be based on the integration of Maastricht criteria and macrofinancial approach.