Система професійної орієнтації та її роль у формуванні якості робочої сили - Хромов, М.І. (Вісник Інституту економіко-правових досліджень НАН України, 2010)
У статті проаналізовано існуючу систему професійної орієнтації населення та досліджено її вплив на формування якості робочої сили. Запропоновано напрями реформування організації профорієнтаційної роботи з метою досягнення максимальної відповідності фаховості та особистих рис людини професійно-кваліфікаційним вимогам конкретних видів трудової діяльності. В статье выполнен анализ существующей системы профессиональной ориентации населения и исследовано её влияние на формирование характеристик качества рабочей силы. Предложены направления реформирования организации профориентационной работы с целью достижения максимального соответствия персональных способностей человека профессионально-квалификационным требованиям конкретных видов трудовой деятельности. The paper analyzes the existent system of the population’s professional orientation and investigates its influence on forming the labour force quality. The ways of reforming the organization of the professional orientation work are offered in order to achieve maximum conformity of personal abilities to professional-qualifying requirements defined by a concrete type of labour activity.