Проблеми професійної освіти в контексті якості розвитку людського капіталу - Хромов, М.І. (Вісник Інституту економіко-правових досліджень НАН України, 2011)
Досліджено існуючу систему професійної освіти в контексті визначення її ролі у процесі формування і розвитку людського капіталу. Виконано комплексний, системний аналіз ефективності змін, що відбулися в організації професійного навчання, у тому числі й за рахунок впровадження платної освіти і розширення самостійності навчальних закладів. Визначено головні напрями реформування системи професійного навчання й управління процеса ми взаємодії ринків праці й освітньої діяльності для забезпечення ефективного розвитку і конкурентоспроможності національної економіки. Исследована существующая система профессионального образования в контексте определения ее роли в процессе формирования и развития человеческого капитала. Выполнен комплексный, системный анализ эффективности изменений, которые произошли в организации профессионального обучения, в том числе за счет внедрения платного образования и расширения самостоятельности учебных заведений. Определены главные направления реформирования системы профессионального обучения и управления процессами взаимодействия рынков труда и образовательной деятельности для обеспечения эффективного развития и конкурентоспособности национальной экономики. This paper examines the present system of vocational education in the context of determining its role in the process of forming and developing the human capital. A comprehensive and systematic analysis of effective changes happened in the organization of vocational education including the introduction of the paid education and extension of the educational establishments’ independence was made. Main directions of reforming the vocational education system and management of processes of interactions between the labour markets and educational activity have been defined to ensure the effective development and competitiveness of the national economy.