Обґрунтування чинників функціонування регіонального ринку праці (на прикладі Донецької області) - Бойченко, Е.Б. (Вісник Інституту економіко-правових досліджень НАН України, 2011)
Розглянуто чинники, які впливають на функціонування регіонального ринку праці. Демографічний чинник, дія якого зумовлює розвиток трудового потенціалу території та забезпечує пропозицію робочої сили. Дія інституційного чинника виявляється в тому, що держава втручається у процеси на ринку праці й забезпечує наявність соціально-трудових гарантій своїм громадянам. Зміст соціально
економічного чинника полягає в діяльності держави з управління і розвитку соціальної сфери суспільства. Вплив професійно-кваліфікаційного чинника полягає в тому, що держава сприяє професійній орієнтації, професійної підготовки, перепідготовки і підвищенню кваліфікації кадрів. Рассмотрены факторы, влияющие на функционирование регионального рынка труда. Демографический фактор, действие которого предопределяет развитие трудового потенциала территории и обеспечивает предложение рабочей силы. Действие институционального фактора проявляется в том, что государство вмешивается в процессы на рынке труда и обеспечивает социально трудовые гарантии своим гражданам. Содержание социально-экономического фактора заключается в деятельности государства по управлению и развитию социальной сферы общества. Влияние профессионально-квалификационного фактора проявляется в том, что государство способствует профессиональной ориентации, профессиональной подготовке, переподготовке и повышению квалификации кадров. The paper reviews the factors which have influence on functioning of the regional labour-market. Among them a demographic factor that predetermines the labour potential development and ensures the supply of labour. The effect of the institutional factor appears in the case of the state interference in the labour-market processes and provides social and labour guarantees for its citizens. The matter of social and economical factor includes the state actions on management and development of the social society sphere. The impact of the professional-qualifying factor is demonstrated in that the state stimulates job orientation, training and personnel advanced training.