Проблеми радіаційного захисту населення на територіях, забруднених унаслідок аварії на Чорнобильській АЕС - Прістер, Б. (Вісник НАН України, 2011)
У статті розглянуто методологію радіаційної безпеки населення на забрудненій ядерними викидами території на прикладі зони відчуження, утвореної після аварії на Чорнобильській АЕС. Детально описано особливості наукового супроводу сільськогосподарського виробництва, а також наведено низку контрзаходів у рослинництві, тваринництві, переробній галузі, які дозволили отримати відповідну державним стандартам сільгосппродукцію фактично на всіх забруднених територіях України, де доза зовнішнього опромінення допускає проживання населення. Article views the radiation safety methodology on the area polluted by nuclear emission on example of alienated zone created after the Chornobyl catastrophe. The peculiarities of agricultural producing scientific escort are described in detail. The file of countermeasures in plant and cattle breeding and also in treatment industry which helps to get the agricultural production conformable to state standards in almost every polluted region of Ukraine where the extraneous irradiation dose admits human residing is named.