Радіобіологічний супровід нейтронної терапії онкологічних хворих - Гриневич, Ю.; Дьоміна, Е.; Телецька, С. (Вісник НАН України, 2011)
Автори аналізують результати власних цитогенетичних досліджень, визначають величину відносної біологічної активності (ВБЕ), пероксидазну активність крові експериментальних тварин і онкохворих у динаміці опромінення швидкими нейтронами (Еср = 6 МеВ) за динамічними показниками хемілюмінесценції на медико-біологічному комплексі циклотрону У-120. Вони також наводять дозиметричні характеристики (розподіл поглинених доз по полю опромінення і на його межах; ослаблення потужності дози випромінення в повітрі і тканинно-еквівалентному фантомі). Дослідники переконані, що успіх нейтронної терапії значною мірою залежить від адекватного урахування ВБЕ пучка нейтронів. The authors analyze the results of their cytogenetics researches, determine the quantity of relative biology efficacy (RBE), the peroxidase blood activity at experimental animals and oncology-sick people in the dynamics of quick neutrons irradiation (Еaverage = 6 МеV) according to chemiluminescence dynamic indices on medical and bio logy complex of cyclotron U-120. They also show dosi metry properties (the distribution of absorbed doses within irradiation field and on its bounds, the loss of irradiation dose power in the air and tissue equivalented phantom). The scholars believe that neutron therapy success depends strongly on proper account of neutron bundle RBE.