Кореляції між балом формованості порошку, показником міцності прессовок та середньою величиною фактора круглості частинок порошку - Радченко, О.К. (Современные проблемы физического материаловедения, 2009)
Досліджено залежності між балом формованості, показником міцності Ф та середньою величиною фактора круглості Fc пласкої проекції частинок шести порошків (двох газорозпиленої швидкорізальної сталі марки Р6М5Ф3, нікелю електролітичного марки ПНЭ-1, залізного відновленого, магнію та силікобарію) на предмет наявності між ними кореляції. Встановлено, що зміна величини бала формованості зі зміною величини фактора круглості може бути апроксимована лінійною обернено пропорційною залежністю з досить високою величиною достовірності апроксимації (R² = 0,857). Між Ф та Fc існує обернено пропорційна гіперболічна залежність. Виявлено також прямо пропорційну лінійну залежність між відносною насипною густиною та Fc. Показано, що фактор круглості може бути легко і швидко розрахований з використанням напівавтоматичної системи аналізу зображень SIAMS-600.