Газові ресурси України: сучасний стан і перспективи освоєння - Лукін, О. (Вісник НАН України, 2011)
Деградацію вітчизняного паливно-енергетичного комплексу і пов’язану з цим хронічну залежність від постачання імпортних енергоносіїв значною мірою зумовлено обвальним падінням обсягів глибокого буріння і сейсморозвідки на теренах України. Проте ця проблема багато в чому викликана непоінформованістю суспільства щодо природних енергоресурсів, якими володіє наша держава. У статті наведено перелік перспективних нафтогазових родовищ України, доведено доцільність освоєння, указано на необхідність використання передового зарубіжного досвіду з промислового розроблення глибокозанурених комплексів, кристалічного фундаменту, низки нетрадиційних джерел. Автор статті переконаний, що, сконцентрувавши зусилля на виконанні науково обґрунтованого довгострокового плану поетапного освоєння природних вуглеводневих ресурсів, Україна здатна самостійно забезпечити себе вуглеводневою сировиною і позбавитись залежності від країн-постачальників енергоносіїв, що дасть можливість відновити вітчизняний паливно-енергетичний комплекс і забезпечити стійкий розвиток економіки. Home fuel and energy complex degradation and dependence from imported energy sources are mainly caused by extreme decrease of deep boring and seismic survey. But poor knowledge about Ukraine’s natural energy resources roused that problem as well. The list of perspective home oil and gas deposits is given, the expediency of development is proved, the necessity of progressive foreign experience usage at industry treatment of deepbedded complexes, crystalline substructures, and the row of non-traditional sources is shown. Author believes that when concentrating efforts on long-termed step-by-step development of natural hydrocarbon resources Ukraine will be supplied by itself with hydrocarbon raw stuff and deprived of dependence on states catering for energy sources. That regenerates home fuel and energy complex as well as ensures firm economy growth.