Контакти з підвищеною екологічною безпечністю в автоматичних вимикачах - Мрачковський, А.М.; Коханівський, В.О. (Электрические контакты и электроды, 2010)
В автоматичних вимикачах серії ВА 47-29 використовуються контакти типу КМК-А 10м, матеріал яких в своєму складі має оксид кадмію, що відноситься до 1-го класу токсично небезпечних речовин. Для заміни матеріалу з оксидом кадмію розроблено екологічно безпечні контактні матеріали з добавками оксиду олова и іншими інгредієнтами. Застосування екологічно безпечної різнорідної контактної пари в автоматичних вимикачах ВА 47-29 дозволило підвищити електроерозійну стійкість в 1,5—2 рази. В автоматических выключателях серии ВА 47-29 применяются контакты типа КМК-А 10м, материал которых в своем составе имеет оксид кадмия. Оксид кадмия относится к 1-му классу токсично опасных веществ. Для замены мате-риала с оксидом кадмия разработан экологически безопасный контактный материал с добавками оксида олова и другими ингредиентами. Применение экологически безопасной разнородной контактной пары в автоматических выключателях ВА 47-29 позволило повысить электроэрозионную стойкость в 1,5—2 раза. In the circuit breakers of series ВА 47–29 are used the contacts of type КМК-А 10m, material of which the oxide of cadmium has in the composition, that belongs to 1-th class toxically hazardous substances. For replacement of material with the oxide of cadmium was worked out ecologically safe pin material with additions of oxide of tin and other ingredients. Application ecologically safe heterogeneous pin pair in the circuit breakers ВА 47–29 allowed to promote electro-erosive firmness in 1,5—2 times.