Image Forces in Physics and Chemistry of Surfaces: Certain Fundamental Aspects - Gabovich, A.M. (Хімія, фізика та технологія поверхні, 2010)
The occurrence and role of image forces in physics and chemistry of surfaces are analyzed. It is shown that a prima facie simple concept of classical electrostatics has a very complicated background of diverse many-body phenomena. In particular, attention is focused on dynamic effects usually small but, nevertheless, important due to their peculiar manifestations. Аналізуються використання та роль дзеркальних у фізиці та хімії поверхні. Показано, що, на перший погляд, проста концепція класичної електростатики має непросте підґрунтя, пов’язане із розмаїтими багаточастинковими ефектами. Зокрема, звернено увагу на динамічні аспекти, зазвичай малі, проте важливі через свої особливі прояви. Анализируются использование и роль сил изображения в физике и химии поверхности. Показано, что, на первый взгляд, простая концепция классической электростатики имеет сложную подоплёку, связанную с разнообразными многочастичными эффектами. В частности, привлекается внимание к динамическим аспектам, обычно малым, но, тем не менее, важным из-за своих особенных проявлений.