Нанокомпозиты диоксидов кремния, титана, циркония и церия – загустители пластичных смазок - Борисенко, Л.И.; Мнищенко, Г.Г.; Кулик, К.С.; Петрусь, Л.В.; Сулим, И.Я.; Борисенко, Н.В. (Хімія, фізика та технологія поверхні, 2010)
Нанокомпозиты MO2/SiO2 (M=Ti, Zr и Ce), полученные методом молекулярного наслаивания и пропитки, исследованы методами рентгенофазового анализа, термогравиметрии и низкотемпературной десорбции аргона. MO2/SiO2, содержащие 5 % масс. MO2, были использованы в качестве загустителей пластичных смазок на основе полиэтилсилоксана ПЭС-5. Полученные смазки отличаются хорошей механической стабильностью и работоспособны до температуры 200 °С. Нанокомпозити MO2/SiO2 (M = Ti, Zr та Ce), одержані методом молекулярного нашарування і просочення, досліджені методами рентгенофазового аналізу, термогравіметрії і низькотемпературної десорбції аргону. MO2/SiO2, що містять 5 % мас. MO2, були використані як загусники пластичних мастил на основі поліетилсилоксану ПЕС-5. Створені мастила відрізняються гарною механічною стабільністю і працездатні до температури 200 °С. Nanocomposites of MO2/SiO2 (M = Ti, Zr and Ce), prepared by molecular layering and impregnation methods, are investigated by X-ray diffraction analysis, thermogravimetry and low-temperature desorption of argon. MO2/SiO2, containing 5 % wt. MO2, were used as a thickener of greases based on polyethylsiloxane PES-5. These siloxane greases are distinguished by good mechanical stability and are efficient up to 200 °C.