Совместная адсорбция метана и неполярных углеводородов мезопористым силикагелем в присутствии воды - Петин, А.Ю.; Гунько, В.М.; Скубишевска-Зиемба, Я.; Лебода, Р.; Туров, В.В (Хімія, фізика та технологія поверхні, 2010)
Методом низкотемпературной 1Н ЯМР спектроскопии изучена адсорбция метана на гидротермально обработанном силикагеле Si-40 в изобарических условиях при 200–280 K в присутствии воды, бензола и хлористого метилена. Обнаружена необычная зависимость адсорбции от температуры, которая объяснена образованием ван-дер-ваальсовых комплексов. За допомогою методу низькотемпературної 1Н ЯМР спектроскопії досліджено адсорбцію метану на гідротермально обробленому силікагелі Si-40 в ізобаричних умовах при Т = 200–280 К у присутності води, бензолу та хлористого метилену. Знайдено незвичайну залежність адсорбції від температури, яка пояснена формуванням ван-дер-ваальсових комплексів. Adsorption of methane with co-adsorption of water, benzene and dichloromethane onto silica Si-40 undergoing hydrothermal treatment using low-temperature 1Н NMR spectroscopy method (200–280 K) under isobaric conditions was investigated. Unusual dependence adsorption vs temperature explained by Van der Waals complexes forming was found.