Особливості процесів іммобілізації імуноглобуліну на поверхні магніточутливого нанокомпозиту магнетит/гідроксоапатит - Петрановська, А.Л.; Міщенко, В.М.; Турелик, М.П.; Гуня, Г.М.; Горбик, П.П. (Хімія, фізика та технологія поверхні, 2010)
Розроблено методики іммобілізації нормального імуноглобуліну людини (Ig) на поверхні нанокомпозитів магнетит/гідроксоапатит та магнетит/гідроксоапатит/срібло. Досліджено ізотерми адсорбції Ig на поверхні одержаних нанокомпозитів у двох буферних розчинах – фосфатному та фізіологічному. Встановлено, що наночастинки срібла виступають у ролі додаткових адсорбційних центрів імуноглобуліну. Показано, що адсорбція Ig на поверхні нанокомпозиту з включеннями срібла перевищує адсорбцію на поверхні магнетит/гідроксоапатит в обох досліджених буферних системах. Вивчено залежність кінетики десорбції імуноглобуліну в модельне середовище від буфера, в якому проводилась адсорбція. Разработаны методики иммобилизации нормального иммуноглобулина человека (Ig) на поверхности нанокомпозитов магнетит/гидроксиапатит и магнетит/гидроксиапатит/серебро. Исследованы изотермы адсорбции Ig на поверхности полученных нанокомпозитов в двух буферных растворах – фосфатном и физиологическом. Установлено, что наночастицы серебра выступают в роли дополнительных адсорбционных центров иммуноглобулина. Показано, что адсорбция Ig на поверхности нанокомпозита с включениями серебра превышает адсорбцию на поверхности магнетит/гидроксиапатит в обеих исследованных буферных системах. Изучена зависимость кинетики десорбции иммуноглобулина в модельную среду от буфера, в котором проводилась адсорбция. Techniques of normal human immunoglobulin (Ig) immobilization on the surface of magnetite/hydroxyapatite and magnetite/hydroxyapatite/silver nanocomposites were developed. The isotherms of Ig adsorption on the surface of nanocomposites obtained in two buffer solutions, phosphate and saline, were analyzed. It was found that silver nanoparticles act as additional adsorption sites of immunoglobulin. It was shown that Ig adsorption on the surface of the nanocomposite with silver inclusions is higher than that on the surface of magnetite/hydroxyapatite in both buffer systems studied. A dependence of the kinetics of immunoglobulin desorption to a model environment on the adsorption buffer was studied.