Змочування кремнеземів різної гідрофобності водою та деканом - Кузема, П.О. (Хімія, фізика та технологія поверхні, 2010)
Методом капілярного поглинання досліджено процес змочування водою та н-деканом хімічно модифікованих високодисперсних кремнеземів з гідрофільно-гідрофобною поверхнею. Виявлено нелінійну залежність осмотичної активності і немонотонну залежність швидкості змочування від ступеня модифікування поверхні метилсилільними групами. Методом капиллярного поглощения исследован процесс смачивания водой и н-деканом химически модифицированных высокодисперсных кремнеземов с гидрофильно-гидрофобной поверхностью. Выявлена нелинейная зависимость осмотической активности и немонотонная зависимость скорости смачивания от степени модифицирования поверхности метилсилильными группами. The wetting of chemically modified high disperse silicas with hydrophilic-hydrophobic surface by water and n-decane was studied by the method of capillary imbibition. Nonlinear dependence of osmotic activity and nonmonotonic dependence of wetting rate upon the degree of surface modification with methylsilyl groups have been revealed.