Investigations of Gold Tissues Surface from the Сathedral of Assumption (Kyiv) Sarcophagus - Zazhigalov, A.V.; Balakin, S.A.; Bacherikova, I.V.; Zazhigalov, V.A. (Хімія, фізика та технологія поверхні, 2010)
The objects of the cultural heritage discovered by archaeologists on the area of ancient Kyiv (Old Russia) were examined by non-destructive techniques such as SEM with EDXRS, XPS and AFM. The topographical examination shows that the fragments of gold tissues (XI–XVI AD) content two kinds of materials: golden spiral threads and light colour flakes. In the composition of the threads, Au is the basic element but the flakes contain C, O, Mg, Al, Si, P, S, Ag, Ca, and Fe. The origin of these flakes today is unknown (the traces of cloth or varnishes possible). The presence of Rb in golden artefacts testifies the existence of own gold output and technology on the area of ancient Kyiv. The absence of Cu, which presents in oldest gold tissue, in the samples manufactured in XV–XVI AD can be connected with an improvement of melting technology. The difference in the composition in the golden threads for all samples examined shows them to be manufactured in various regions of Old Russia. Об'єкти культурної спадщини, знайдені археологами на території старовинного Києва (Київська Русь), було досліджено за допомогою неруйнівних методів СЕМ разом з ЕДРС, РЕС і АСМ. Топологічне дослідження показало, що фрагменти золотих тканин (ХI–XVI ст. н.е.) містять два типи об'єктів: золотисті спіральні нитки і пластівці ясного кольору. В складі ниток основним елементом є золото, в той час як пластівці містять С, О, Mg, Al, Si, P, S, Ag, Ca та Fe. Природа цих пластівців на цей час не з’ясована (можливо це залишки одягу чи лаку). Наявність Rb в золотих нитках свідчить про існування власного видобутку золота і технології його обробки на території стародавнього Києва. Відсутність Cu, яка є в складі виробленої в ХІ ст. тканини, в об'єктах, що походять з XV–XVI ст. н.е., може бути пов'язано з покращенням технології виділення золота. Відмінності у вмісті елементів в усіх досліджених нитках свідчать, що вони були вироблені в різних регіонах стародавньої Русі. Объекты культурного наследия, найденные археологами на территории древнего Киева (Киевская Русь) были исследованы неразрушающими методами СЭМ совместно с ЭДРС, РЭС и АСМ. Топологическое исследование показало, что фрагменты золотых тканей (ХI–XVI в. н.э.) содержат два типа объектов: золотистые спиральные нити и хлопья светлого цвета. В составе нитей основным элементом является золото, в то время как хлопья содержат С, О, Mg, Al, Si, P, S, Ag, Ca и Fe. Природа этих хлопьев в настоящее время не выяснена (возможно, остатки одежды или лака). Наличие Rb в золотых нитях свидетельствует о существование собственной добычи золота и технологии его обработки на территории древнего Киева. Отсутствие Cu, которая присутствует в наиболее старой ткани, в объектах, произведенных в XV–XVI веках н.э., может быть связано с улучшением технологии выделения золота. Различие в содержании элементов во всех исследованных нитях показывает, что они были произведены в различных регионах древней Руси.