Influence of Solution pH on Stability of Fumed Silica–Polyacrylic Acid Systems - Wiśniewska, M.; Terpiłowski, K.; Zarko, V.I.; Chibowski, S.; Chibowski, E.; Urban, T.; Gun’ko, V.M. (Хімія, фізика та технологія поверхні, 2010)
The influence of polyacrlic acid (PAA) adsorption on fumed silica (SiO2) surface on suspension stability has been studied. Сhanges in the suspension stability were monitored using a Turbiscan LabExpert with a TLAb Cooler cooling module at 25oC. PAA is an anionic polymer containing carboxyl groups; therefore all the measurements were carried out at different pH 3, 6 and 9. Analysis of obtained transmission and backscattering curves and Turbiscan Stability Indexes (TSI) allowed determination of the most probable mechanism of the system stability. Вивчено вплив адсорбції поліакрилової кислоти (ПAК) на поверхні високодисперсного кремнезему (SiO2) на стабільність суспензії. Зміни стабільності суспензії спостерігались за допомогою приладу Turbiscan LabExpert із охолоджуючим модулем TLAb Cooler при 25oC. ПAК є аніонним полімером, що містить карбоксильні групи, тому всі вимірювання проводились при різних рН (3, 6 та 9). Аналіз одержаних кривих перенесення та зворотнього розсіяння, а також індексів стабільності (Turbiscan Stability Indexes (TSI)) дозволив визначити найбільш вірогідний механізм стабілізації вивчених систем. Изучено влияние адсорбции полиакриловой кислоты (ПAA) на поверхности высокодисперсного кремнезема (SiO2) на стабильность суспензии. Изменения стабильности суспензии наблюдались с помощью прибора Turbiscan LabExpert с охлаждающим модулем TLAb Cooler при 25oC. PAA является анионным полимером, содержащим карбоксильные группы, поэтому все измерения проводились при различных рН (3, 6 и 9). Анализ полученных кривых переноса и обратного рассеяния, а также индексов стабильности (Turbiscan Stability Indexes (TSI)) позволил определить наиболее вероятный механизм стабилизации изученных систем.