Золь-гель синтез монолитных слоев и их применение в тонкослойной хроматографии - Фролова, А.М.; Коновалова, О.Ю.; Бойченко, А.П.; Логинова, Л.П. (Хімія, фізика та технологія поверхні, 2010)
Сформулированы рекомендации по получению тонких монолитных слоев сорбента на основе кремнезема. Подобраны режим высушивания сорбентов и растворитель для вымывания органических добавок. Разработана конструкция для нанесения реакционной смеси на стеклянную подложку и сушки монолитного слоя, позволяющая регулировать толщину слоя сорбента и скорость испарения растворителя. Установлено, что изотерма сорбции малахитового зеленого на таких сорбентах относится к типу І, что свидетельствует о преобладании в них наноразмерных пор. Полученные пластинки с монолитным слоем кремнезема обеспечили экспресс-разделение смеси пищевых красителей (куркумина, эритрозина и бриллиантового зеленого) с подвижной фазой, состоящей из толуола и метанола. Надано рекомендації щодо одержання тонких монолітних шарів сорбента на основі кремнезему. Підібрано режим висушування монолітних сорбентів і розчинник для вимивання органічних добавок. Розроблено конструкцію для нанесення реакційної суміші на скляну підкладку і сушіння монолітного шару, що дозволяє регулювати товщину шару сорбента і швидкість випаровування розчинника. Встановлено, що ізотерма сорбції малахітового зеленого на монолітних сорбентах належить до типу І, що свідчить про переважання нанорозмірних пор. Одержані пластинки з монолітним шаром кремнезему забезпечили експрес-розділення суміші харчових барвників (куркуміну, еритрозину і діамантового зеленого) з рухомою фазою, що складається з толуолу та метанолу. Recommendations for synthesis of thin monolithic layers of silica based sorbents are given. The drying conditions of monolithic sorbents and solvent for removing organic additives are selected. A construction for coating the reaction mixture onto a glass carrier and drying a monolithic layer is developed which allows adjusting of sorbent layer thickness and solvent evaporation rate. It was found that sorption isotherm of malachite green on the monolithic sorbent relates to type I confirming predomination of nanosized pore in sorbent. The obtained plates with monolithic layer of silica provide fast separation of food dyes (curcumine, erythrosine, and brilliant green) mixture with use of mobile phase consisting of toluene and methanol.