Каталитическая активность оксидов меди и церия в реакции окисления этанола - Романова, И.В. (Хімія, фізика та технологія поверхні, 2010)
Из цитратных растворов синтезированы прекурсоры для получения индивидуальных и смешанных оксидов меди (II) и церия (IV). С использованием дериватографии определены минимальные температуры разложения прекурсоров и составы соединений, образующихся в процессе термолиза. Оксиды, полученные термической обработкой прекурсоров при 400° С, изучены c помощью рентгенофазового анализа и низкотемпературной десорбции азота. Показано, что образование твердого раствора между компонентами и наличие в образце большого количества микропор обеспечивают высокую каталитическую активность смесей оксидов в реакции окисления этанола. З цитратних розчинів синтезовано прекурсори для отримання індивідуальних та мішаних оксидів міді (II) та церію (IV). З використанням методу деріватографії визначено мінімальні температури, необхідну для розпаду прекурсорів, та склад сполук, які утворюються у процесі термічного розкладу. Оксиди, отримані після термічної обробки прекурсорів при температурі 400º С, вивчено за допомогою ренгенофазового аналізу та низькотемпературної десорбції азоту. Показано, що утворення між компонентами твердого розчину та наявність у зразка великої кількості мікропор визначає високу каталітичну активність сумішей оксидів в реакції окиснення етанолу. Precursors for obtaining individual and mixed cupric and ceric oxides have been synthesized from citric solutions. Minimal temperatures for precursor decomposition and the composition of obtained compounds were determined by thermogravimetric analysis. Oxides obtained by the thermal treatment of precursors at 400º C have been studied using X-ray diffraction method and low temperature of nitrogen desorption. It was shown that the formation of solid solution between the components and the large quantity of micropores in the sample causes the high catalytic activity of oxide mixtures ethanol oxidation.