Синтез магнітокерованих поліфункціональних нанокомпозитів та дослідження їхньої біологічної активності - Петрановська, А.Л.; Турелик, М.П.; Горбик, П.П.; Лук׳янова, Н.Ю.; Чехун, В.Ф. (Хімія, фізика та технологія поверхні, 2010)
Розроблено методику одержання магніточутливих нанокомпозитів комбінованої (хіміотерапевтичної та імунотерапевтичної) дії на основі магнетиту, модифікованого гідроксоапатитом із іммобілізованим цисплатином, кон’югованого моноклональним антитілом CD 95. Досліджено цитотоксичний вплив одержаних моделей на клітинну лінію карциноми молочної залози людини MCF-7. Показано, що використання магнітокерованого нанокомпозиту, до складу якого входить протипухлинний препарат та моноклональне антитіло CD 95, перевищує спільну цитотоксичну дію контрольних доз препаратів в середньому на 50 %. Разработана методика получения магниточувствительных нанокомпозитов комбинированного (химиотерапевтического и иммунотерапевтического) действия на основе магнетита, модифицированного гидроксиапатитом с иммобилизованным цисплатином, конъюгированным моноклональным антителом CD 95. Исследовано цитотоксическое влияние полученных моделей на клеточную линию карциномы молочной железы человека MCF 7. Показано, что использование магнитоуправляемого нанокомпозита, в состав которого входит противоопухолевый препарат и моноклональное антитело CD 95, превышает общее цитотоксическое действие контрольных доз препаратов, в среднем, на 50%. A method of magnetosensitive nanocomposites obtaining with the capability of combined (chemotherapeutic and immunotherapeutic) effect based on magnetite modified by hydroxyapatite and immobilized cisplatin conjugated with monoclonal antibody CD 95 was developed. The cytotoxic influence of obtained models on the cell line of human breast carcinoma MCF 7 was analyzed. It was shown that the usage of the magnetocarried nanocomposite with anticancer drug and the monoclonal antibody CD 95 exceeds the total cytotoxic effect of control doses of the drugs up to 50%.