Релігійний чинник формування національної ідеї (досвід іспанської філософії "покоління 1898") - Голуб, О.В. (Наука. Релігія. Суспільство, 2007)
У статті розглядається роль релігійного чинника у формуванні національної ідеї і національної самосвідомості. Звертаючись до іспанської філософії початку ХХ століття, для якої проблема нації була головною, автор доходить висновку, що релігію можна розглядати як традицію національної історії або як вираження національного духу. Обидва шляхи мають свої переваги та недоліки. В статье рассматривается роль религиозного фактора в формировании национальной идеи и национального самосознания. Обращаясь к испанской философии начала ХХ века, для которой проблема нации была основной, автор приходит к выводу, что религию можно рассматривать как традицию национальной истории или как выражение национального духа. Оба пути имеют свои преимущества и свои недостатки. The role of religious factor in the formation of the national idea and national self-consciousness is regarded in the article. Turning to the Spanish philosophy of the beginning of the XXth century, for which the problem of nation was the basic one, the autor makes a conclusion thet religion can be considered as the tradition of the national history or as the expession of the national spirit. Both approaches have their positive and negative sides.