Генерувальне програмування програмних систем і їх сімейств - Лавріщева, К.М. (Інститут програмних систем НАН України, 2009)
У роботі наведено аналіз основних положень і досягнень сучасного генерувального програмування, сформульовані нові напрями його розвитку щодо систематизації і удосконалення базових засобів подання програмних систем, сімейств систем предметно-орієнтованими мовами і компонентами повторного використання, а також нових інструментів їхній трансформації з генераційним змістом та адаптованих до умов генерації моделі якості та життєздатності систем сімейств.--------------- В работе дан анализ основных положений и достижений современного генерирующего программирования. Сформулированы новые направления его развития: систематизация и усовершенствование базовых способов представления программных систем, семейств систем предметно-ориентированными языками и компонентами повторного использования, а также новых инструментов их трансформации с генерационным смыслом и адаптированных условиям генерации моделей качества и живучести систем семейств.--------------- The basic conceptions and reaching of modern generative programming are considered. New directions of their evolution as systematization and improving of basic represent system of program, their families of the subject-oriented languages and reuse components, new tools them transformations and generation, adoptive of model quality and living are formed.