Суспільно-політичні альтернативи революційної доби - Солдатенко, В.; Любовець, О. (Вісник НАН України, 2011)
У статті проаналізовано історичний досвід державотворення в буремні роки національно-визвольних змагань на терені України, розглянуто інваріантні мож ливості здійснення різних альтернатив суспільно-політичного поступу. Попри те, що тоді не вдалося відстояти жодну з політико-правових моделей національної державності, на думку авторів, з тогочасного досвіду боротьби за створення самостійної соборної Української держави варто винести повчальні уроки для нинішньої політичної еліти, яка має запропонувати суспільству об’єднавчу національну ідею. Зокрема, су спільно-політичний лад Української Народної Республіки, що ґрунтувався на принципах народоправства, рівності всіх перед законом, громадянських правах і свободах, може слугувати надійний орієнтиром у виробленні і здійсненні сучасного державно-політичного курсу. The article analyzes the historical state-building experience in rough years of Ukrainian nation-liberating struggle. The invariant possibilities of different social and political alternatives realization are viewed. None of political-and-law national sovereignty models had won at that time. Nevertheless, authors believe, modern political elite is to make for itself a good lesson from that epoch of combat for an united independent Ukrainian state creation. This elite should give to society a knitting national idea. And social and politic regime in Ukrainian People Republic based on democracy, total parity as to law, civil rights and liberties may become a proper landmark in state policy designing and practicing.