Загроза релігійного націоналізму - Ігнатьєв (Наука. Релігія. Суспільство, 2008)
Автор статті проводить думку, що відношення «нація – релігія» на сьогодні та в найближчому
майбутньому може становити найбільш складну суспільну проблему, яка здатна проявлятись як боротьба
між релігійними націоналізмами. Вирішення цих проблем, на думку автора, знаходиться не в практичній,
а в теоретичній світоглядно-філософській сфері. Автор статьи проводит мысль, что отношения «нация – религия» сегодня и в ближайшем будущем могут
создать наиболее сложную общественную проблему, которая способна проявиться как борьба между
религиозными национализмами. Корень решения этих проблем, по мнению автора, находится не в
практической, а в теоретической мировоззренческо-философской сфере. The author’s idea is formulated that at present and in the immediate future the relationship “nation – religion”
may produce the most complicated social problem. The problem may emerge as a struggle between religious
nationalisms. It is the author’s opinion that the root of the problem is to be found in theoretical ideological and
philosophical sphere but not in the practical one.