Трансгенні культури у світі та Україні - Левенко, Б. (Вісник НАН України, 2011)
У статті висвітлено історію появи і дослідження трансгенних (генетично модифікованих — ГМ) сортів сільгоспкультур. Проаналізовано причину спротиву громадських організацій поширенню й культивуванню трансгенних сортів у провідних аграрних країнах. Наведено низку нових ГМ-культур, що мають властивості, недосяжні у традиційних агрометодах. Представлено дані про органічне землеробство і його продуктивність. Описано переваги генномодифікованих сортів: зниження витрат на вирощування, суттєве скорочення використання пестицидів, пально-мастильних матеріалів, викиду вуглекислого газу. Оприлюднено інформацію про отримання трансгенних рослин в Україні. The history of transgenic (genetically modified — GM) cultivars of agricultural plants, their appearance and studying is presented. The reason for public organization opposition to cultivation and extension of transgenic cultivars in leading agricultural countries is analyzed. A number of new GM-crops with properties unachievable by traditional methods is named. The data concerning the organic farming and its productiveness are presented. The author points the advantages of genetically modified cultivars: fewer expenses on growing, fewer usage of pesticides, fuels and lubricants, fewer emission of carbon dioxide. The information about transgenic plants produced in Ukraine is shown.