Українська лінія та її роль в заселенні Південно-Східної України: історіографія проблеми - Чепіга, Г.Г. (Наука. Релігія. Суспільство, 2008)
У статті автор аналізує різні підходи до оцінки значення і ролі Української захисної лінії в заселенні
Південно-Східної України в науковій та довідковій літературі дорадянського, радянського і пострадянського
часу, з’ясовуються причини появи протиріч в оцінках та зроблені висновки щодо найбільш обґрунтованих
підходів. Українська лінія, зведена в першій половині XVIII ст., відповідала своєму призначенню і мала
позитивний вплив на процес заселення краю. В статье автор анализирует различные подходы в оценке значения и роли Украинской линии в заселении
Юго-Восточной Украины, имеющихся в научной, краеведческой и справочной литературе досоветского,
советского и постсоветского периодов. Выясняются также причины появления противоположных оценок,
сделаны выводы о наиболее обоснованных подходах. Украинская линия, построенная во второй половине
XVIII ст., соответствовала своему предназначению и положительно повлияла на процесс заселения края.