Топографічні описи України в працях радянських істориків (50 - 80-ті рр. ХХ ст.) - Петрова, І.В. (Наука. Релігія. Суспільство, 2008)
У цій статті проаналізовано наукові студії відомих джерелознавців М. Рубінштейна, В. Кабузана, К. Сивкова,
І. Бутич, О. Апанович, М. Литвиненко, Т. Ананьєва, А. Перковського, в яких досліджується проблема
походження топографічних описів та використання їх інформаційних можливостей у сучасних дослідженнях з
історії України. Також у роботі розглядаються основні етапи археографічного освоєння топографічних
матеріалів. В данной статье представлен историографический анализ научных работ Н. Рубинштейна, В. Кабузана,
К. Сивкова, И. Бутич, О. Апанович, М. Литвиненко, Т. Ананьевой, А. Перковского, в которых исследуется
проблематика происхождения топографических описаний и их использования для изучения истории
Украины. Также рассматриваются основные этапы археографического освоения данных исторических
документов. This article deals with the histographical analasis of the research works of N. Rubinshtaina, V. Kabuzana,
K. Sivkova, I. Butich, O. Apanovich, M. Litvinenko, T. Ananjevoj, A. Perkovskogo in wich the problem of the
origin of the topographical description and its usage in learning the history of Ukraine is researched. Also the
basic steps of the arheographical publications of historic documents are observed.