Ідентифікація як спроба віднайдення себе - Левицький, В.С. (Наука. Релігія. Суспільство, 2008)
Стаття являє собою спробу розглянути філософський аналіз процесу ідентифікації в історичній ретроспективі. Автор підкреслює різноманітність варіантів тлумачення ідентифікації, проте приходить до висновку, що аналіз цього феномена завжди пов’язаний з метафізичною матрицею філософської концепції. Однак, незважаючи на таку калейдоскопічність теорій ідентифікації, майже всі філософи згодні, що то є діалектичний взаємозв’язок Я та Іншого. В статье делается попытка посмотреть на процесс идентификации с точки зрения исторической ретроспективы. Автор подчеркивает разнообразие вариантов толкования идентификации и делает вывод, что анализ этого феномена всегда связан с метафизической матрицей философской концепции. Однако, несмотря на такую калейдоскопичность теорий идентификации, практически все философы согласны с тем, что идентификация – это диалектическая взаимосвязь Я и Другого.