Функции и методы поддержки современных парадигм метода дельфи - Ильина, Е.П. (Інститут програмних систем НАН України, 2009)
Рассмотрены современные парадигмы метода Дельфи, оперирующие множеством различных экспертных точек зрения на предметную область принимаемого решения. Они реализуют обратные связи между новыми экспертными мнениями, результатами анализа и обобщения предыдущих. Предложена схема онтологически базированного Дельфи-процесса. Она включает виртуальный тур, который авто-матически формирует версии модели решения и карту потенциально спорных элементов этой модели, используя анализ онтологической модели. Последующие реальные экспертные туры используют результаты виртуального и предоставляют экспертам наиболее адекватную парадигму взаимодействия точек зрения в процедуре метода Дельфи.---------- Розглянуто сучасні парадигми методу Дельфі, що оперують множиною різних експертних точок зору на предметну область рішення, що приймається. Вони реалізують обернені зв’язки між новими експертними судженнями та результатами аналізу й узагальнення по-передніх. Запропоновано схему онтологічно базованого Дельфі-процесу. Вона передбачає віртуальний тур, який автоматично формує версії моделі рішення та карту потенційно су-перечних елементів цієї моделі, використову-ючи аналіз онтологічної моделі. Наступні реа-льні експертні тури використовують результа-ти віртуального й надають експертам най-більш адекватну парадигму взаємодії точок зору в процедурі методу Дельфі.---------- The modern paradigms of the Delphi method op-erating with the set of different expert viewpoints on the decision made problem area are considered. They realize the feedbacks between new expert opinions and results of analysis and generalizing of the previous ones. The scheme of the ontology-based Delphi is proposed. It includes the virtual tour that automatically forms the versions of the decision model and the map of the potentially arguable elements of this model using the ontology model analysis. The next real expert tours use the results of the virtual one and provide experts with the most adequate paradigm of the Delphi viewpoints interaction.