Характер територіально-адміністративної структури православної церкви в Україні останньої чверті ХІХ століття - Меша, В.Г. (Наука. Релігія. Суспільство, 2008)
У статті проаналізовано характер та особливості адміністративно-територіальної структури православної
церкви в Україні в пореформений період історії Російської імперії. Представлені спроби уряду та
церковної ієрархії оптимізувати зовнішній устрій церкви у зв’язку з потребами, продиктованими
суттєвими демографічними змінами, а також завданнями, що виникли перед церквою на етапі бурхливого
розвитку ринкових відносин та соціальної диференціації суспільства. В статье проанализированы характер и особенности административно-территориальной структуры
православной церкви в Украине в пореформенный период истории Российской империи. Представлены
попытки правительства и церковной иерархии оптимизировать внешнее устройство церкви в связи с
потребностями, продиктованными существенными демографическими изменениями, а также задачами,
возникшими перед церковью на этапе бурного развития рыночных отношений и социальной
дифференциации общества. In the article character and features of administrative-territorial structure of orthodox church is analysed in
Ukraine in a poreformennyy period of history of the Russian empire. The attempts of government and church
hierarchy to optimize the peripheral device of church in connection with necessities, dictated substantial
demographic changes, and also tasks, arising up before a church on the stage of stormy development of relations
of markets and social differentiation of society are presented.