Закономерности изменения энергии химической связи в поле точечного заряда - Соболев, В.В. (Доповіді НАН України, 2010)
На прикладi молекул CO та СО2 дослiдженi закономiрностi змiнювання енергiї хiмiчного зв’язку залежно вiд вiдстанi до кулонiвського центра та величини заряду. Зокрема, встановлено, що при наближеннi до заряду енергiя зв’язку (або ступiнь стiйкостi зв’язку) зменшується i на певнiй вiдстанi вiд заряду вiдбувається розрив зв’язку; при незмiннiй вiдстанi ймовiрнiсть розриву зв’язку зростає iз збiльшенням заряду. Припускається, що механiзм дiї каталiзаторiв у хiмiчних реакцiях зумовлений впливом поля заряду на стiйкiсть хiмiчного зв’язку. By the example of molecules CO and CO2, the regularities of a change in the chemical bond energy as a function of both the distance from a Coulomb center and its charge are studied. It is found that the binding energy decreases, as the distance decreases. At a certain distance, the bond is broken. At an invariable distance, the probability of the break increases with the value of charge. It is assumed that the mechanism of the action of catalysts in chemical reactions is caused by the influence of the field of a charge on the stability of a chemical bond.