Роль атмосферы и гидросферы в сохранении равновесного состояния Земли (геоизостазии) - Тяпкин, К.Ф.; Тяпкин, О.К.; Довбнич, М.М. (Доповіді НАН України, 2010)
На пiдставi дотримання принципу геоiзостазiї Землi, що обертається, розглянуто участь деформацiй земної кори у пересуваннi повiтряних та водних мас в атмосферi та гiдросферi. Пiдкреслено необхiднiсть врахування цих природних явищ у гiдрометеорологiї, а також при розв’язаннi геоекологiчних задач. On the basis of the principle of geoisostasy of the rotating Earth, the participation of Earth crust deformations in moving the air and water masses in the atmosphere and the hydrosphere is considered. The necessity to consider these natural phenomena in hydrometeorology and the solution of geoecological tasks is underlined.