Трансформація угруповань павуків-герпетобіонтів як індикатор техногенного забруднення урбоекосистем (на прикладі м. Чернівці) - Федоряк, М.М.; Брушнівська, Л.В.; Руденко, С.С. (Доповіді НАН України, 2010)
На територiї промислових пiдприємств м. Чернiвцi сумарно iдентифiковано 22 види павукiв-герпетобiонтiв, на територiї умовно контрольних зелених масивiв — 31 вид. Павуки родини Linyphiidae чутливi до техногенного забруднення i можуть слугувати iндикаторами екосистем низького рiвня гемеробiї. Xysticus kochi Th o r e l l, 1872 вiдзначається високою толерантнiстю до полютантiв рiзної природи, що дозволяє рекомендувати його для бiоiндикацiї техногенно забруднених територiй. We have identified 22 species of spiders-herpetobionts on the territory of industrial enterprises in the Chernivtsi city and 31 species on the territory of city green zones (conventional control). Linyphiidae species are sensitive to the technogenic pollution and can be used as indicators of ecosystems with low-level hemeroby. Xysticus kochi Th o r e l l, 1872 is determined by high tolerance towards pollutants of different nature, which gives the possibility to recommend it for the bioindication of technogenically polluted territories.