Условия образования месторождений самородной меди Волыно-Подольской плиты - Усенко, О.В. (Доповіді НАН України, 2010)
Розглянуто фiзико-хiмiчнi умови, що необхiднi для утворення самородної мiдi, та їх реалiзацiю в процесi формування толеїтових базальтiв Волино-Подiльської плити. Показано, що утворення парагiдротермальних вiдкладiв мiдi вiдбувалося на iншому етапi, ймовiрно, девонському. The physico-chemical conditions required for forming a native copper mineralization and their realization in the process of formation of flood basalts of the Volhyn-Podolian plate are considered. It is shown that the formation of a parahydrothermal copper mineralization occurred at a later stage of development.