Фазовая диаграмма и строение растворов системы нитрат лития — диметилсульфон - Атаев, М.Б.; Гафуров, М.М.; Какагасанов, М.Г.; Кириллов, С.А.; Присяжный, В.Д.; Рабаданов, К.Ш.; Третьяков, Д.О. (Доповіді НАН України, 2010)
Вивчено деякi властивостi системи нiтрат лiтiю — диметилсульфон. На вiдмiну вiд типових систем сiль лiтiю — розчинник, її фазова дiаграма є простою евтектичною. Результати спектроскопiчних дослiджень дають змогу припустити, що для нiтрату лiтiю тенденцiя до утворення контактних iонних пар є незвично великою. Some properties of the lithium nitrate — dimethyl sulfone system have been studied. Unlike typical systems containing a lithium salt and a solvent, its phase diagram is simple eutectic. The results of spectroscopic studies enable one to suggest that a tendency towards the contact ion pair formation is unusually great for lithium nitrate.