Синтез нових карбоксиловмісних полімерів на основі циклодекстрину та їх сорбційні властивості - Рябов, С.В.; Кобилінський, С.М.; Осташко, В.В.; Керча, Ю.Ю. (Доповіді НАН України, 2010)
Дослiджено реакцiї β-циклодекстрину з тримелiтовим ангiдрид хлоридом та пiромелiтовим диангiдридом. Синтезовано новi циклодекстринвмiснi полiмери при рiзних мольних спiввiдношеннях вихiдних компонентiв та вивчено їх сорбцiйнi характеристики щодо iонiв Cu^2+, Pb^2+ та Cd^2+, якi є шкiдливими для навколишнього середовища. Показано, що найбiльшу стiйкiсть мають комплекси полiмерiв з iонами Pb^2+, а сорбцiйна ємнiсть полiмерних сорбентiв для цих iонiв становить вiд 0,85 до 1,72 ммоль/г. Reactions between β-cyclodextrin (β-CD) and trimellitic anhydride chloride or pyromellitic dianhydride as well are investigated, and novel cyclodextrin-based polymers at the different molar ratios of reactants are synthesized. Sorption capacity of the polymers developed towards environmentally hazardous ions Cu^2+, Pb^2+, and Cd^2+ is studied. The most stable complexes are formed between the CD-polymers and Pb^2+ ions, and the sorption capacity of the above polymeric adsorbents for these ions varies from 0.85 to 1.72 mmol/g.