Благодійна діяльність українських братств - Рощина, Л.О. (Наука. Релігія. Суспільство, 2009)
У статті зроблено аналіз благодійної, філантропічної та меценатської діяльності українських братств.
Доведено, що православні братства опікували бідних, немічних та вдів; відкривали та утримували шпиталі,
лічниці та сиротинці. Особливу увагу братства приділяли розвитку української освіти, виступали меценатами
шкільної та друкарської справ. В статье сделан анализ благотворительной, филантропической и меценатской деятельности украинских
братств. Доказано, что православные братства помогали бедным, старикам и вдовам; открывали и содержали
госпитали, больницы и дома для сирот. Особое внимание братства уделяли развитию украинского образования,
выступали меценатами школьного и печатного дел. In the article the analysis of eleemosynary, philanthropic and patron of art activity of Ukrainian fraternities is
done. It is led to, that orthodox fraternities cared of poor, feeble and widows; opened and retained hospitals,
lichnitsi and sirotintsi. The special attention of fraternity was spared to development of Ukrainian education,
came forward the patrons of art of school and printing businesses.