Комп'ютерне моделювання умов утворенння евтектики в системі Hf–HfB - Закарян, Д.А.; Картузов, В.В.; Макара, В.А.; Хачатрян, А.В. (Доповіді НАН України, 2010)
Побудовано термодинамiчний потенцiал подвiйної системи Hf−HfB за методом псевдопотенцiалiв. Енергiю теплових коливань обчислено в рамках моделi Ейнштейна з використанням енергiї взаємодiї мiж атомними площинами. Оцiнена енергiя змiшування систем пiдтверджує факт утворювання евтектики. Визначено концентрацiї компонент i температури в точцi евтектики. Обчислено питомий електроопiр для компонентiв та системи в цiлому. The thermodynamical potential of the double system Hf−HFB is built by the method of pseudopotentials. The energy of thermal vibrations is calculated within the framework of the Einstein model with the use of the energy of interaction between atomic planes. The appraised energy of mixing confirms the formation of the eutectic. The concentrations of components and the temperature at the eutectic point are determined. Specific electrical resistances for components and the whole system are calculated.