Аналіз стійкості циліндричних оболонок при взаємодії з рухомою рідиною - Кубенко, В.Д.; Ковальчук, П.С.; Подчасов, М.П. (Доповіді НАН України, 2010)
Розглядається задача про стiйкiсть тонких цилiндричних оболонок при взаємодiї з протiкаючою рiдиною. Дослiджуються двi рiзнi форми втрати стiйкостi: квазiстатична (дивергентна) та динамiчна (типу флатер). Вивчається вплив демпфiрування на значення критичних швидкостей дивергенцiї та флатеру. The problem of the stability of thin cylindrical shells interacting with a flowing fluid is considered. Two different types of instability, quasistatic (divergence) and dynamic (flutter) ones, are investigated. Influence of a damping on the critical velocity of the divergence and flutter instabilities is studied.