Оригінальні антиметаболіти пуринового обміну — похідні імідазолу та бензимідазолу, їх молекулярні комплекси з бактерійними лектинами - Губський, Ю.І.; Вельчинська, О.В.; Коваленко, Е.О.; Шарикіна, Н.І.; Підгорський, В.С. (Доповіді НАН України, 2010)
Описано новий препаративний метод отримання гетероциклiчних бiспохiдних iмiдазолу та бензимiдазолу з фторотаном при каталiзi 18-краун-6-комплексом. Виявлено високий протипухлинний ефект молекулярного комплексу бiспохiдного бензимiдазолу з позаклiтинним лектином сапрофiтного штаму бактерiй роду Bacillus (В. polymyxa 102 KDU): гальмування росту пухлини лiмфосаркоми Плiса сягало 82,01%. A new convenient method for the preparation of heterocyclic bis-derivatives of imidazole and benzimidazole with ftorotan with 18-crown-6-complex as catalyst is described. A strong antitumor effect of the molecular complex of bis-derivative of benzimidazole with saprophytic strains Bacillus genus (B. polymyxa 102 KDU) extracellular lectins has been discovered: the growth decrease of the lymphosarcoma Pliss tumor mass was 82.01%.