Порівняння ефективності R- та S-форм штаму Azospirillum brasilense 18/2 - Горбань, В.П. (Сільськогосподарська мікробіологія, 2009)
У виробничого штаму Azospirillum brasilense 18/2, який тривалий період зберігається методом періодичних пересівів на агаризованому середовищі, виявлено здатність до дисоціації на R- та S- форми. Встановлено, що ефективну асоціативну систему з рослинами гречки може формувати лише вихідний штам A. brasilense 18/2. У производственного штамма A. brasilense 18/2, который продолжительное время сохраняется методом периодических пересевов на агаризованной среде, установлена способность к диссоциации на R- и S-формы. У становлено, что эффективную ассоциативную систему с растениями гречихи может формировать только исходный штамм A. brasilense 18/2. The dissociation ability for R- and S-form by the industrial strain A. brasilense 18/2 preserved for long period by method of periodical replanting on the agar medium was established. It was shown that only starting strain A. brasilense 18/2 had formed the effective associative systems with buckwheat plants.