Гидродинамическая неустойчивость течения в каналах ядерных реакторов с шаровой засыпкой - Авраменко, А.А.; Дмитренко, Н.П.; Басок, Б.И.; Кузнецов, А.В.; Блинов, Д.Г. (Доповіді НАН України, 2010)
На основi методу лiнiйних збурень отримано тривимiрне рiвняння для знаходження критерiїв гiдродинамiчної нестiйкостi в активнiй зонi ядерних реакторiв з кульовими тепловидiляючими елементами. Рiвняння одержано в припущеннi, що проточна частина каналу може бути подана як макропористе середовище. Дослiдження даного рiвняння на власнi значення методом колокацiї дозволило визначити критерiй гiдродинамiчної нестiйкостi як функцiю лiнiйної та нелiнiйної складової пористого гiдродинамiчного опору. On the basis of the method of linear disturbances, a three-dimensional equation for the determination of the hydrodynamic instability in the active zone of nuclear reactors with spherical fuel elements is obtained. This equation is obtained under the assumption that the setting of channel can be represented as a macroporous medium. The investigation of this equation for eigenvalues by the collocation method allowed us to determine a criterion of the hydrodynamic instability as a function of linear and nonlinear constituents of porous hydrodynamic resistance.