Структура и мезомасштабная изменчивость Основного Черноморского течения у побережья Крыма - Полонский, А.Б.; Джиганшин, Г.Ф. (Доповіді НАН України, 2010)
На пiдставi унiкальних iнструментальних даних, отриманих у вереснi 2008 р. поблизу узбережжя Криму, описано структуру Основної Чорноморської течiї у верхньому 100-метровому шарi з високим просторовим роздiленням. Видiлено мезомасштабнi вихори з типовим горизонтальним масштабом у кiлька кiлометрiв та проаналiзовано їхнi характеристики. Показано, що в перiод спостережень кiнетична енергiя мезомасштабних течiй перевищувала кiнетичну енергiю Основної Чорноморської течiї. Using unique instrumental data obtained in September of 2008 in the vicinity of the Crimean coast, the high-resolved structure of the Rim current in the upper 100-m layer has been described. Mesoscale eddies with a typical horizontal size of a few km have been revealed, and their characteristics have been analyzed. It is shown that, for the observational period, the kinetic energy of mesoscale eddies exceeded the kinetic energy of the Rim current.