Выделение в карбоне Львовско-Волынского бассейна третьего посидониевого горизонта (Posidonia III) и его стратиграфическое значение - Шульга, В.Ф.; Коновалова, В.А.; Николаева, С.В. (Доповіді НАН України, 2010)
Наведено характеристику третього посидонiйового горизонту (Posidonia III), який видiлений в основi бужанської свiти Львiвсько-Волинського басейну, але до цього часу не встановлений у Люблiнському басейнi. Вiдзначається його маркуюче значення, а також важлива роль при стратифiкацiї вiдкладiв карбону. Знахiдки в цьому посидонiйовому горизонтi форм амоноїдей, якi, iмовiрно, можна вiднести до роду Reticuloceras, вказують на ранньобашкирський вiк вмiщаючих вiдкладiв, зону R, та на необхiднiсть змiнити у Львiвсько-Волинському басейнi межi мiж нижнiм та середнiм вiддiлами (мiссiсiпським й пенсiльванським) кам’яновугiльної системи. У зв’язку з цим вiк основної вуглепромислової свiти (бужанської) визначається як ранньобашкирський (пенсiльванський). The third Posidonia horizon is recognized at the base of the Buzhanskaya Formation in the Lviv-Volyn Basin, although it has not yet been found in the Lublin Basin. Its role as a marker horizon and its stratigraphic importance are discussed. Ammonoids found in this horizon and tentatively identified as Reticuloceras indicate the Early Bashkirian age of the host rocks (R Zone of the European scale) and that the Mid-Carboniferous boundary (Mississippian and Pennsylvanian) have to be placed at a different level in the Lviv-Volyn Basin. Therefore, the main coal-producing Buzhanskaya Formation is dated as Early Bashkirian (Pennsylvanian).