Исследование пьезокерамики на основе ЦТС с добавками MnO2, MgO, Bi2O3, PbF2, Fe2O3, SrO, WO3 - Климов, В.В.; Селикова, Н.И.; Бронников, А.Н.; Штонда, А.С. (Доповіді НАН України, 2010)
Вивчено вплив домiшок, що мiстять MnO2, MgO, Bi2O3, PbF2, Fe2O3, SrO, WO3, на електрофiзичнi властивостi п’єзокерамiки на основi цирконату-титанату свинцю, а також мiкроструктуру п’єзокерамiки. Показано, що розмiр кристалiтiв дорiвнює 2–5 мкм. Дослiджено розподiл домiшок за допомогою растрового електронного мiкроскопа. Завдяки введенню вказаних домiшок, зокрема в поєднаннi з WO3, можна отримати п’єзокерамiку з характерними властивостями та температурою фазового переходу 260–270 °C. Дослiджено поведiнку дiелектричної проникностi й тангенса кута дiелектричних втрат у сильному електричному полi. Influence of additives which contain MnO2, MgO, Bi2O3, PbF2, Fe2O3, SrO, WO3 on electrophysical properties of PZT-based piezoceramics is investigated. Microstructure of piezoceramics is studied, and the crystallites size is found to be 2–5μm. The distribution of additives is investigated using a scanning electronic microscope. Due to the addition of the above-mentioned additives, especially together with WO3, a piezoceramics with characteristic properties, whose phase transition temperature is 260–270 °C, can be obtained. The behavior of the dielectric permittivity and the dielectric loss tangent under a strong electric field is studied.