Комплексне дослідження міцелоутворення у водній системі з катіонним ПАР - Булавін, Л.А.; Іваньков, О.І.; Куклін, А.І.; Ісламов, А.Х. (Доповіді НАН України, 2010)
За допомогою малокутового розсiяння нейтронiв, кондуктометричного та денсиметричного методiв вивченi потрiйнi воднi системи з участю катiонних ПАР. Данi малокутового розсiяння нейтронiв на заряджених мiцелах були обробленi за допомогою моделi перемасштабованої середньосферичної апроксимацiї Хайтера–Хансена. Визначена залежнiсть числа агрегацiї, розмiрiв мiцел, ступеня їх дисоцiацiї вiд температури рiдинної системи, концентрацiї поверхнево-активної речовини та концентрацiї домiшок NaBr. By means of small-angle neutron scattering, conductometry, and densimetry, triple water systems with cationic surfactants are studied. The rescaled mean spherical approximation by Hayter–Hansen is used to treat the small-angle neutron diffraction data for charged micelles. The dependences of the aggregation number, size of micelles, and their degree of dissociation on the liquid system temperature, the concentration of a surfactant, and the concentration of NaBr are found.