Колоїдно-хімічні властивості дисперсій на основі шаруватих силікатів для отримання високопористих склокерамічних матеріалів - Яценко, А.П.; Корнілович, Б.Ю.; Маковецький, О.Л.; Завгородній, В.А. (Доповіді НАН України, 2010)
Вивчено процеси структуроутворення в дисперсiях шаруватого силiкату — монтморилонiту для отримання на їх основi з додаванням порошку скла високопористих комiрчастих матерiалiв методом дублювання пiнополiуретанової матрицi. Реологiчнi властивостi дисперсiй регулювали полiвiнiловим спиртом (ПВС). Встановлено, що пiсля нанесення скловмiсної дисперсiї на поверхнi полiмерного темплату формується щiльний шар порошку скла, товщина якого залежить вiд концентрацiї ПВС у системi. Показано, що характер мiжчастинкової взаємодiї в колоїдних дисперсiях обумовлює мiцнiсть iндивiдуальних контактiв, що формуються пiсля термiчної обробки скловмiсних дисперсiй. We study the processes of structure formation in dispersions of layered silicate montmorillonite for the production of highly porous materials with the addition of glass powder by duplication of a polyurethane matrix. Rheological properties of dispersions were regulated by polyvinyl alcohol (PVA). It is established that the dense layer of glass powder is formed after the application of glass containing a dispersion on the surface of a polymer template. The thickness of this layer depends on the PVA concentration in the system. It is established that the nature of particle interactions in the colloidal dispersion determines the strength of individual contacts that are formed after heat treatment of glass-containing dispersions.