Теоретичний аналіз переробки фосфатовмісної сировини органохімічним вилуговуванням - Донцова, Т.А.; Астрелін, І.М.; Черненко, В.Ю.; Толстопалова, Н.М. (Доповіді НАН України, 2010)
Проведено теоретичний аналiз придатностi органiчних кислот до бiовилуговування фосфатовмiсної сировини на прикладi трикальцiйфосфату, в результатi якого обрано оксалатну кислоту. Наведено порiвняльнi розрахунки розчинностi сульфату кальцiю та оксалату кальцiю в кислому середовищi, згiдно з якими встановлено, що розчиннiсть оксалату кальцiю менша за розчиннiсть сульфату кальцiю на порядок, а в присутностi надлишкiв кислот — на порядки. За даними розрахункiв, використання оксалат-iонiв як анiоноосаджувачiв для iонiв кальцiю при розкладаннi фосфатовмiсної сировини є дуже перспективним. A theoretical analysis of the suitability of organic acids to the bioleaching of phosphate raw materials by the example of calcium phosphate is carried. It resulted in the selection of oxalic acid. The following comparative calculations of the solubility of calcium sulfate and calcium oxalate in the acid medium showed that the latter is less than the former by an order and, in the presence of the excess of the corresponding acid, by orders. The calculations show that the use of oxalate-ions as anion-precipitators for calcium ions in the decomposition of phosphate raw materials is very promising.