Мембранные методы очистки воды, содержащей полимерные вещества и соединения урана, стронция и натрия - Руденко, Л.И.; Гуменная, О.А.; Джужа, О.В. (Доповіді НАН України, 2010)
Вивчено можливiсть очищення модельної системи, яка включає органiчнi сполуки пилепригнiчувального складу — полiмерне силаксинакрилатне зв’язуюче, та сполуки U, Sr й Na за рахунок використання методiв ультра- i нанофiльтрацiї. Присутнiсть полiмерного компонента в сумiшi iстотно ускладнює подальше очищення, i його вилучення є складним завданням. Застусування мембранних методiв дозволяє виконати очищення вiд силаксинакрилатного зв’язуючого та зменшити концентрацiю U i активнiсть Sr. Запропонованi методи можуть бути використанi для попередньої пiдготовки рiдких радiоактивних вiдходiв на стадiї перед термiчним упарюванням трапних вод у хiмiчному цеху Чорнобильської АЕС, що має iстотне практичне значення. We studied the possibility to clean a model system, which includes organic compounds for the dust suppression, sylaksyn acrylate polymer binder, and compounds of uranium, strontium, and sodium, by using the methods of ultrafiltration and nanofiltration. The presence of the polymer component in the mixture significantly complicates a further purification, and its removal is a difficult task. The use of membrane techniques allows cleaning from the sylaksyn acrylate binding and reducing the concentration of uranium and strontium. The proposed methods can be used for the preparation of liquid radioactive waste at a stage before the thermal evaporation of ladder waters in the chemical work of the ChNPP, which has considerable practical importance.