Вплив аглютиніну зародків пшениці при передпосівній обробці насіння на рівень цитокінінів і ауксинів у листі рослин - Кириченко, О.В.; Волкогон, М.В. (Доповіді НАН України, 2010)
Дослiджено вплив аглютинiну зародкiв пшеницi при передпосiвнiй обробцi насiння на вмiст фiтогормонiв-активаторiв (цитокiнiнiв та IОК), флавоноїдiв i хлорофiлу в листi рослин пшеницi, а також азотфiксувальну активнiсть ризосферних мiкроорганiзмiв. Встановлено зрушення ендогенного фiтогормонального балансу листя рослин у фазу трубкування в напрямi iстотного зростання рiвня цитокiнiнiв (утричi) та IОК (удвiчi), наслiдком чого є змiна морфофiзiологiчних показникiв розвитку рослин, зокрема: збiльшення вмiсту хлорофiлу i флавоноїдiв у листi, активне формування рослинами вегетативної маси i зерна та пiдвищення азотфiксувальної здатностi ризосферних мiкроорганiзмiв. We study the wheat germ agglutinin effect at the presowing treatment of seeds on the contents of plant hormones (cytokinins and IAA), flavonoids, and chlorophylls in leaves of wheat plants, as well as on the nitrogen fixation activity of rhizospheric microorganisms. The established alterations of the endogenic phytohormones balance have showed the significant raise of cytokinins (threefold) and IAA (twofold) levels which had resulted in changes of plant growth morpho-physiological indices: increase in the contents of chlorophylls and flavonoids in leaves, accumulation of vegetative mass and grains, and enhancement of the nitrogen fixation ability of rhizospheric microorganisms.